5 måter å holde kroppen sunn på
En sunn helse er noe som opptar de fleste. Å finne nyttige tips er vanskelig når det finnes en jungel av misvisende informasjon på sosiale medier, aviser, tv og ellers i samfunnet. I denne artikkelen ønsker jeg å påpeke enkle grep som du kan gjøre noe med for å oppnå bedre helse.
Bli matchet med en personlig trener
Fyll ut et enkelt skjema så matcher vi deg med den personlige treneren som best dekker dine behov
Jardar Vigre Gundersen
Publisert: 10-02-2022
Oppsøk hjelp tidlig v/skader og smerteproblematikk
Mange som søker hjelp hos helsepersonell tar kontakt etter uke- og månedsvis med skade- og smerteproblematikk. I en typisk hverdag ser vi som terapeuter en rekke pasienter som har gått rundt med stress og bekymringer knyttet opp mot plagene de opplever i hverdagen. Som følge av stresset dannes en hverdag preget av negativitet, konsentrasjonsvansker, redusert søvn, manglende overskudd til meningsfulle aktiviteter og en uro som brer seg i kroppen. Ved å oppsøke hjelp tidlig kan man få en pekepinn på årsak, bidragsfaktorer og en målrettet plan tilpasset den enkelte for å redusere plagene. Husk at en smertepreget hverdag har ringvirkninger i hverdagen ellers.
Oppfyll helsemyndighetens anbefalinger om fysisk aktivitet
Helsemyndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet er utarbeidet fra en rapport utgitt av verdens helseorganisasjon (WHO). Hensikten med anbefalingene er å redusere sykdomsbyrden i Norge og forebygge utviklingen av fysiske, så vell som psykiske plager. Anbefalingene til myndighetene er å bevege seg 150-300 minutter i uken med moderat intensitet, eller 75-150 min med høy intensitet. I anbefalingene inngår styrketrening 2x/uken for å forebygge lidelser som benskjørhet m.m. Dessverre har det seg slik at mange opplever vansker med å komme i gang med trening. Et enkelt tips kan være å begynne i det små og forsøke å inkorporere litt mer hverdagslig aktivitet (gå til butikken, gå en 10 minutter tur, ta 20 knebøy etc). Ved å oppfylle helsemyndighetenes krav om fysisk aktivitet forebygger man en rekke livsstilssykdommer som hjerte- og kar problematikk, hypertensjon, høye kolesterol verdier, artrose, osteoporose, depresjon m.m.
Tren styrke og kondisjon ukentlig
Trening har som mange vet utallige helsefordeler, både fysisk og psykisk. De som trener ukentlig har lavere risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer, slag, tarmkreft, brystkreft for kvinner, tidlig død av alle årsaker, artrose, hoftebruddr, fall, depresjon og demens. Styrketrening bidrar til økt styrke, man forbrenner kalorier mer effektivt, reduksjon i bukfett, redusert fettmasse (i kombinasjon med kosthold), lavere risiko for skader, forbedret hjertehelse og redusert blodsukkernivåer/blodfett nivå. Kondisjonstrening har flere av de samme effektene, men påvirker i større grad det kardiovaskulære- og respiratoriske systemet (hjertet, blod og lunger). Ved systematisk trening blir man generelt sett mer robust for ulike typer stimuli, man får mer velvære, lever lenger og har lavere blodtrykk.
Søk hjelp om du sliter med å komme i gang med trening
Nå som vi har gått gjennom noen av fordelene med fysisk aktivitet og trening, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. I utgangspunktet er ikke dette så farlig. Det viktigste er å komme i gang. Imidlertid bør man gjerne passe seg for denne “alt eller ingenting” mentaliteten. Livsstilsendringer behøver ikke å være en omvelting av hvordan hverdagen ser ut per dags dato. Ved å ta kontakt med en som er dyktig på feltet trening og rehabilitering, deriblant fysioterapeuter, naprapater og personlige trenere, kan man få en kickstart og ting kan oppleves mer håndterbart. Sørg for at dine interesser blir ivaretatt og du føler en viss grad av kontroll på hva som foregår.
Prioriter søvn og meningsfulle aktiviteter
Søvn er essensielt for å hjelpe oss å hele fysisk, komme seg etter sykdom, håndtere stress, problemløsning, hukommelse og forbedret motoriske evner. En god natt søvn handler ikke bare om mengden, men også kvaliteten. Enkle tips for å forbedre søvn kan være: ha en fast døgnrytme, ikke innta koffein etter klokka 17, vær aktiv hver dag, unngå blålys 30 min før leggetid og prioriter avslappende aktiviteter siste timer før søvn. Et annet tips er å legge inn litt tid til meningsfulle aktiviteter hver dag. Dette kan være en trimtur med en venn, en kaffe med noen du er glad i eller en treningsøkt. Dette er viktig for å ha en balanse mellom stress og glede i hverdagen.
Denne artikkelen er skrevet av Optimal Trening